A-judo

IK Södra har haft judo för personer med funktionshinder sedan 1970. Vi har flera träningar i veckan och de är öppna för alla, oavsett vilket funktionshinder man har. Vi anordnar själva samt åker på läger och tävlingar både i och utanför Sverige. Det är en verksamhet vi är oerhört stolta över. Vi har i dagsläget ca 50-talet funktionshindrade som tränar regelbundet på våra träningar.
Vi har flera funktionshindrade ’svartbälten’ i klubben som tränat i över 20 år.

Judo går ut på att besegra motståndaren genom teknik, snabbhet, smidighet och styrka. Farliga tekniker som sparkar, slag eller farliga vridningar av kroppen ingår inte i judo. Om man behärskar judo har man samtidigt kontroll över sina egna fysiska och psykiska resurser. Vill du träna upp din smidighet, utveckla din koordinationsförmåga,
få bättre kroppskontroll och balans är judo oslagbart. En mer allsidig träning är svårt att hitta. Hela kroppen och själen är med, du stärker både självförtroende och muskler.  Du lär dig enklare grepp och du lär dig falla utan att göra dig illa. Vare sig du är man, kvinna, gammal, ung, vill tävla, eller bara träna och motionera, så är judo en sport som passar.

Tävlingsmomentet är inte nödvändigtvis målet för den som tränar judo. Med sina rötter i gammal japansk livsstil och religion är judo också en sport som utvecklar personligheten. Ömsesidig respekt och hänsyn är en självklarhet. Disciplin och fasta regler likaså.

Inom Special Needs/A-judon ingår inte de farligare momenten, som till exempel armlås, strypningar och offerkast. Vi tränar utifrån varje persons egna förutsättningar – om man kan träna och tävla i Tachi-waza (stående) så ska man få möjlighet att göra det, kan man inte tävla i stående så behöver man såklart inte göra det.

Men det absolut viktigaste av allt är…. att man har roligt när man tränar!