Info till nybörjare

IK Södra är en av landets största och mest framgångsrika klubbar.
Vårt motto är ”Judo för alla, med glädje och kvalité”. Hos oss är alla av samma värde oavsett bakgrund, erfarenhet och talang. Alla ska ha rätt att utvecklas i sin egen takt och vi lär oss hela tiden av varandra. Vi har Sveriges första VM-medalj genom tiderna, nämligen ett silver på VM 1986, och den första mästerskapstiteln – guld på junior-EM 2002.

Judo för funktionsnedsatta: Judo passar för personer som har rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning.
I Sverige talar vi om parajudo för utövare med synnedsättning och anpassad judo (A-judo) för utövare med fysiska och mentala funktionsnedsättningar. Tidigare har A-judo bland annat kallats för Special Needs Judo.

Judo är en sport inom Paralympics (för synskadade) och Special Olympics (i första hand för utövare med mentala funktionsnedsättningar). Anpassad judo är under stark frammarsch och det genomförs också internationella mästerskap med support bland annat av Europeiska Judoförbundet, även om det ännu inte är officiella mästerskap.

Hur går det till?
Som ny medlem hos IK Södra har du rätt till provträning under 2 veckor. Under denna tid kommer du att få en faktura skickad till dig. Fakturan avser medlemsavgift samt träningsavgift för terminen. Önskar ni fortsätta träna efter provträningstiden behöver fakturan betalas innan förfallodatumet.


Eftersom du/ditt barn precis har börjat träna är det bra om man tränar 1-2 gånger per vecka. Tränaren bestämmer vilken grupp och veckodag som är mest lämplig för just ditt barn. I början går det bra att ha långärmade mjuka kläder, men när man bestämt sig är det bra om man köper en dräkt. Dräkten, som kostar 500- 800 kr, köper du på klubben. Fråga din tränare.

Dojoregler
Under träningen lyssnar man till tränaren hela tiden. Man lämnar inte mattan utan lov från tränaren. Dricker gör man före och efter träningen om inte tränaren säger annat.

Träningskläderna och kroppen (kolla fötterna!) ska vara hela och rena och alla naglar måste vara kortklippta. Har man långt hår MÅSTE det vara uppsatt och vi tränar utan smink. Man kan INTE ha smycken på sig. Om man måste av något skäl får man tejpa innan träningen.
Du som ska träna måste var 110 % frisk.
Du kommer ombytt i hel och ren judodräkt/ träningskläder. (Det finns begränsat med omklädningsrum)
Du har vattenflaska fylld med färskt vatten. Vi delar inte vattenflaska med någon.
Innan du kliver upp på mattan.
Endast de aktiva som ska träna får vistas i dojon/lokalen.

Tävling
Den första tävlingen man kan vara med på är Klubbmästerskapen (KM). På KM matchar vi barnen efter erfarenhet och mognad. Tränaren säger till när det är dags att komma och prova på. Tävlingsmomentet i judo är en viktig del och mycket berikande. Genom att tävla utvecklar man effektivt sina kunskaper i judo.

Läger
Klubben arrangerar många olika judoläger. Tränaren säger till vilka läger som är lämpliga för dig/ditt barn. På läger har man möjlighet att höja sin kunskapsnivå då träningen blir fokuserad och man hinner öva och repetera tekniker under en intensiv period. Dessutom har vi det alltid så roligt på våra läger.

Gradering
I judo finns det många olika bältesgrader som man kan gradera sig till. För att ta en ny grad måste man dels ha tränat en viss tid sedan föregående grad och uppfylla vissa kunskapskrav.  Det är tränaren som bestämmer när det är dags för högre grad.
Hos IK Södra så har vi mon grader för barn/ungdom upp till 13 år dvs. vitt bälte med färg i mitten av bältet.
Namn på olika kasttekniker
Läs mer om gradering här

Hemsida
www.iksodra.com är judo-Sveriges mest uppdaterade hemsida. Där hittar du alltid aktuell information, rapporter från läger, tävlingar och annat kul i klubben.


Föräldrar och andra Supportrar
Som ideell förening är vi beroende av Dig. Vi arrangerar många läger och tävlingar där det behövs hjälp med både stort och smått. I våra två egna lokaler behövs det alltid hjälp med att fixa, bygga nytt, dra el eller bara dricka kaffe tillsammans och ha trevligt. Maila eller ring och berätta vad just du vill/kan hjälpa till med.

Sponsring
Har du ett företag eller goda kontakter tar vi tacksamt emot alla former av sponsringsbidrag. Allt från små extrapriser till KM, 10 kilo köttbullar till sommarlägren eller kanske 100 nya judomattor? Allt tas tacksamt emot. Hör av dig till klubben omgående.


Försäkring
Alla som har betalat medlemsavgiften är försäkrade genom Svenska Judoförbundets samlingsförsäkring ifall olyckan skulle vara framme.