Från bänkjudo till instruktör…

Judo i vinterkalla Borlänge och sommarvarma Florida

”Är du ändå här kan du väl lika gärna ta på dig dräkten och komma upp på mattan” så sa Ann Löf till mig för ca 3 år sedan. Ett av mina barn hade börjat träna Judo efter att vi upptäckt sporten på en prova-på mässa. Dessa ord visade sig skulle förändra mitt liv rätt rejält. 

Det började så smått med att jag var hjälptränare åt Ann i Torvallahallen. Egentligen fungerade jag väl mer som en till vuxen röst på mattan, Knyta bälten, peppa,  trösta, informera föräldrar om läger och regler i dojon. Att gå bredvid Ann kan nog vara en av de bästa intensivkurser man kan få i att hålla judoträning för barn. Inte nog med kvalitén på träningen utan hennes inkluderande sätt mot oss andra hjälptränare. Engagemanget har ökat i och med att mina barn växt med judon.  I helgen nu ca 3 år senare så var jag och 30 andra entusiastiska Juduokas på Svenska Judoförbundets klubbtränarutbildning i Borlänge. Från att bänksittande förälder till licensierad tränare på 3 år och det känns det bara som att resan börjat. 

En sak som jag tycker är smått fantastisk för oss som utövar Judo är den gästvänlighet som genomsyrar judokulturen. För mig som reser i jobbet så finns det nästan alltid en Judoklubb tillgänglig att gästträna hos och hämta inspiration ifrån.  Ett hett tips till alla som är på jobb eller semesterresa är att kontakta någon närliggande judoklubb och höra om det finns möjlighet att komma förbi och träna. Jag och familjen var på en mycket lyckad sådan resa nyligen.

På jullovet fyllde jag 40 år och familjen firade med en resa till Florida.  Jag tänkte att det vore häftigt om barnen fick gästträna hos någon amerikansk judoklubb när vi ändå var där och jag började leta runt på nätet vad som fanns i närområdet i Orlando där vi skulle bo. Jag hittade välrenommerade Sasaki Judo https://www.sasaki-judo.com/ som drivs av paret Shinjiro Sasaki och hans fru Rieku, två superduktiga Judokas. Givetvis var jag och mina söner varmt välkomna. De ordnade till och med fram dräkter så vi slapp ta med dem i resväskan över atlanten. Vi hade med oss lite fina presenter från IK Södra som tack för deras gästfrihet och det visade sig vara väldigt passande då Rieku fyllde år den dagen vi var där. 

Så kan ni inte få nog av Judo så finns det alltid något att göra åt det. 

Vi ses på mattan 2019

//Johan Hoflin