Rumänien 1 – 4/9 2017

Fredag 1/9
En tapper skara på 7 samlades kl.04:00 Vid Gullmarsplan för att starta vårt äventyr till våra nyfunna vänner i Rumänien. När alla hade kommit tog vi oss raskt iväg till fantastiska Örnsbergs bageri för lite frukost innan resan startade ner mot Skavsta i 13 grader och regn….
Efter lite väntan på Skavsta och en smidig passering av alla kontroller på flygplatsen så tog WizzAir oss lugnt och tryggt hela vägen till Bukarest.
Väl på plats i Bukarest och en lååååång promenad från planet till bagagebandet, inte riktigt lika strukturerad ordning runt bagagebandet som på Arlanda skulle man kunna säga så blev vi upphämtade av två trevlig representanter för The Down Association som skulle köra oss till det fantastiska hotell vi skulle bo på.
Hotellet hade verkligen alla tänkbara bekvämligheter man kan tänka sig, inklusive en
tandläkarmottagning vilket vi utforskade direkt efter incheckning och installation på rummen. PÅ vår egenkomponerade rundvandring identifierade vi att det fanns en SPA anläggning som vi enades om att vi skull inta efter att vi fått nåt i magen från en av 3 restauranger på hotellet.
Direkt efter lunch blev det ombyte och nedfärd till SPA anläggningen där vi njöt av en stor pool,jacuzzi, bastu, hamam, isdusch, skotsk dusch (ett rum med en hink i taket och en kedja att dra i,vattnet i hinken var inte varmt kan man säga) och en programmerad dusch med bland annat tropisktregn som val…
När vi badat klart tänkte vi att vi skulle göra oss i ordning för att hitta nånstans att äta middag, då kom det en överraskning. Ernö hade fått SMS från Mr Zelko (”dirigenten” bakom hela arrangemanget) med information om att det var gemensam middag kl. 20:00. Jättekul tyckte alla tills vi tittade på klockan och såg att den var 19:58 och där stod vi i morgonrockar i SPA anläggningen, full
fart framåt och justering av kläder och i ilfart till rätt våning för middag. Där vi fick träffa nya bekantskaper och massor av gamla kända ansikten och äta en god tre rätters middag.
När middagen väl var avslutad var det dags att gå och sussa, vi alla hade ju trots allt hållit igång sen mitt i natten.
Lördag 2/9
Väckning och frukost 07:00 i en stor frukostmatsal med en ordentlig frukostbuffé, därefter samling i hotellobbyn 08:15 för utflykt till Parlamentspalatset i Bukarest. Världens näst största, efter Pentagon,
myndighets byggnad. 350 000 kvadrameter som blev klart till 70% innnan den dåvarande
kommunistdiktatorn avsattes bryskt. Innan vi kunde ta oss fram till Palatset och en säkerhetskontroll likt en flygplats, fick vi försöka korsa ett cykellopp som pågick framför palatset, en inte helt lätt övning med ett 50 tal deltagare och några få som kunde språket. Vi fick en egen guide som kunde ta oss igenom cirka 5% av palatset som hanns med på den dryga timslånga turen. Ett stor tack till Ernö som kunde berätta lite mer om hur det var för invånarna i Rumänien under tiden för uppbyggnaden av palatset. Mindre smickrande delar av historien som kanske inte riktigt framkommer på en guidad visning. Sen tillbaka till bussen och igenom det där rackarns cykelloppet igen, inga cyklister kom till skada under transporten till och från bussen. Väl tillbaka på bussen kom nästa information, just som vi funderade över var vi skulle äta lunch, även lunchen var gemensam och likt fredagens middag innehöll den tre goda rätter tillsammans med samtliga deltagande aktiva och domare. Vi började känna oss riktigt bortskämda. På eftermiddagen var det lugn och ro för de aktiva då det var dags för seminarium och regel genomgång för coacher och domare, det passade bra för våra aktiva som fick lite mer återhämtnings/acklimatiserings tid efter den tidiga fredagsmorgonen. Fantastiska dragningar av Tycho van Der Werff från Holland (Judo and the brain) och James Mulroy från Irland (regler inom Special needs judo). Både jag och Ernö hade förmånen att få lyssna till ”hela paketet” under vår resa till Grekland tidigare i år, men det var en bra uppdatering och lite justerat efter att de har hållit dragningarna fler gånger. Vid 17 avvek vi för att låta domarna få han sin praktiska del inför söndagens divisionering och tävling. Vi samlade snabbt ihop våra aktiva och begav oss till SPA avdelningen igen, nämnde jag att den var fantastisk, mer bad, bubbel och bastu fram till det var dags för partyt.
Återigen en trerätters middag ackompanjerad av diskjockey, sång-/lekledare och en trollkarl till allas
förtjusning. Massor av god mat, sång och dans både arrangerat och spontant avslutades med en
fantastisk tårta innan det var dags för sängen igen för att vara utvilad till Söndagens tävling.
Söndag 3/9
Upp och hoppa 07:00 för den fantastisk frukostbuffén igen och packa ihop dräkt, handduk och rena underkläder och samling i lobbyn för avfärd till hallen. Transporten stod hotellet för även om det bara var 1 kilometer till hallen. Uppvärmningen stod Ivan från Kroatien, de mesta sakerna kände vi alla igen även om det var en del varianter och nyheter. Indelning i pooler och lite divisionering följde och alla pooler sattes så vi kunde komma igång med tävlandet. Under morgonen hade det dykt upp lite fler tävlande än planerat så vi fick sparka igång så fort det gick. Alla aktiva fick minst tre matcher var och gjorde fantastiska insatser allihop, en del tröstande vid förluster och massor av väntan på grund av det utökade antalet deltagare så fick vi ihop 2 guld (Stefan, Hubert), 3 Silver (Ludwig, Bernabe och Johanna) oerhört starkt kämpat!! Vi fick återigen bevis för att Hubert är flickornas favorit då han allt som oftast var omgiven av minst 2 intresserade flickor. Efter att alla matcher avklaras, prisutdelning genomförts och alla var ombytta och klara var det dags för transport tillbaka till hotellet och återigen var det dags för gemensam trerätters middag, utbyte av kontaktuppgifter till våra nya bekantskaper, har vi tur kan vi få se dom på Torvallas mattor i November när det är dags för Södra judo open, framförallt Kroaterna var väldigt intresserade av upplägget. Innan det var dags att gå och lägga sig fixade vi med frukostpåsar och Taxi med receptionen så vi skulle få lite mat i magen mitt i natten när det var dags för hemfärd. Innan läggdags blev det kram och pusskalas och en samling med våra aktiva där vi beskrev vad som skulle hända, när och varför vi skulle upp så tidigt. Svaret på tiden var att vi dels skulle åka tidigt, dels att flygplatsen är
erkänt rörig så men behöver lite extra tid men även för att vi inte kunde vara säkra på hur trafiken
skulle vara mitt natten. Som svar på det säger Hubert; det borde väl vara mycket trafik, är inte alla i
Rumänien bagare?
Efter den avväpnande kommentaren med referens till sin far gick vi och lade oss och ställde klockan
på 02:45 Rumänsk tid för avfärd till flygplatsen. Väl nere i receptionen, mitt i natten (03:15) möttes vi
av Mînea Alexandru som gått upp bara för att vinka av oss och för att säkerställa att vi inte skulle åka
fel sorts taxi vilken hjälte!
Taxifärd utan bekymmer och en ganska befolkad flygplats vid den okristliga tiden förlöpte
incheckning av oss själva och väskorna utan bekymmer. Lite shopping på flygplatsen och vips så satt
vi på planet hem och möttes av samma väder som när vi åkte, det var verkligen en kontrast mot den
strålande sol och cirka 32 grader vi fick njuta av i Bukarest.
Text Dick Bilder JS och FB
Rumänien